A világ első automatizált gumiabroncs-tesztpályája

  • A Continental a világon egyedülálló tesztpályát épített Hannover mellett
  • A létesítményben egész évben, az időjárási körülményektől függetlenül végezhetőek abroncstesztek
  • A vezető nélküli autók, akár 120 km/h sebességgel is száguldhatnak

A Continental teljes mértékben automatizált pályán hajtja végre a személyautókra, a terepjárókra és a kishaszongépjárművekre szánt gumiabroncsainak tesztelését. A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója két és fél futballpályányi tesztcsarnokkal bővítette a Hannover közelében lévő tesztközpontját.

A már 45 éve működő Contidrom tesztközpont idén megnyitott új részlege az eddigieknél is magasabb szintre emeli a gumiabroncsok tesztelési színvonalát. A 300 m hosszú és 30 m széles tesztcsarnok neve AIBA (Automated Indoor Braking Analyzer). Az AIBA-ban alkalmazott csúcstechnológia segítségével a téli és nyári abroncsok különböző tulajdonságait vizsgálják. A létesítményben a vezető nélküli tesztjárművek, akár 120 km/h sebességig gyorsíthatóak fel, majd fékezhetők le automatikusan. A Continental mérnökei a gumiabroncsok menet- és féktulajdonságait cserélhető, szabványos felületű útburkolati elemek segítségével, száraz és nedves körülmények között egyaránt tesztelhetik. Ezen felül a jégpályás tesztek számára egy különálló jégcsarnok áll rendelkezésre.

Forradalmi újdonság a gumiabroncs-tesztelésben

A Continental az első abroncsgyártó a világon, amely egy adott helyszínen, az időjárástól függetlenül egész évben képes gumiabroncs-teszteket elvégezni. A létesítmény évi 100 ezer fékteszt végrehajtására alkalmas. A tesztelésre használt különböző felületű útburkolati panelek a mérnökök igényei szerint, hidraulikus mozgatóelemek segítségével cserélhetőek, amely így lehetővé teszi a száraz és nedves időjárási körülmények szimulációját. Ezen felül a csarnok hőmérséklete tetszés szerint szabályozható.

Iparági szakértők egybehangzóan állítják, hogy az AIBA létesítmény forradalmasítja a modern abroncstesztelési módszereket. "Bátran kijelenthetem, hogy új részlegünkben a legpontosabb fékezési teszteket tudjuk elvégezni", mondta David O’Donnell, a Continental személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncs üzletágának kutatási és fejlesztési vezetője. Az eddigiekben az időjárási tényezők jelentősen befolyásolták a gumiabroncs-tesztek megvalósíthatóságát. Azonban az új létesítményben már az év bármely időszakában elvégezhetőek a különféle időjárási körülményekre szabott fékezési kísérletek. "Tulajdonképpen az új részleg a laboratóriumi körülmények között lefolytatott vizsgálatok előnyeit ötvözi a szabadtéri pályákon lebonyolítható tesztekkel. Ennek köszönhetően közel 70%-kal javult az egyes vizsgálatok megismételhetősége, így a jövőben még pontosabb értékek állnak majd rendelkezésre a gumiabroncsok további fejlesztéseihez", nyilatkozta O’Donnell.

Az új részleg felépítése előtt a gumiabroncsok tesztelőinek több olyan tényezővel kellett számolniuk, amelyek bizonyos mértékben befolyásolhatták a végső eredményeket. Ilyen volt például a sofőrök reakcióideje, valamint a levegő és az útfelszín hőmérséklete. A szabad ég alatt sokszor olyan alacsony volt a hőmérséklet, hogy lehetetlen volt az abroncsteszteket végrehajtani. "Az új rendszernek köszönhetően ezeket a tényezőket úgy tudjuk befolyásolni, hogy közben nem kell megváltoztatni a teszt helyszínét. Így képesek vagyunk az év 365 napján, napi 24 órában teszteket lebonyolítani. Az automatizált pálya másik előnye, hogy jelentősen csökkenti a sofőrök fizikai igénybevételét", hívta fel a figyelmet a szakember.

Nő az abroncstesztek iránti igény

Az új csarnok nagymértékben javítja a gumiabroncs-tesztek hatékonyságát. Ez azért fontos, mert folyamatosan nő az abroncstesztek iránti igény, hiszen az elmúlt években a gumiabroncs-ipar termékei folyamatosan diverzifikálódtak. Ezzel párhuzamosan a személygépjármű-gumiabroncsokkal szemben támasztott speciális igények fokozatosan megjelentek a szabadidőjárművek, a transzporterek és a kisáruszállítók szegmensében is. Mindez azt jelenti, hogy a termékeket már nem csak a felhasználási területeknek, hanem az egyes járműtípusoknak és az éghajlati jellemzőknek megfelelően is specifikálják. Ennek megfelelően ma már minden járműkategóriában elérhető a Continental négy féle téli-nyári mintázattípusa. Végül a gépjárműgyártók számára szállított első szerelésű abroncsokkal szemben támasztott elvárásoknak is meg kell felelniük a fejlesztőknek. "Az AIBA létesítmény nagy terhet vesz le a vállunkról, mert rengeteg munkát jelent ennyiféle abroncstípus tesztelése. Mindezek mellett az új tesztcsarnok lehetőséget teremt a fékút további csökkentésére is", jegyezte meg O’Donell.

Téli-nyári időjárási körülmények

Az öt különböző pályával rendelkező csarnokban a járművek a végrehajtott tesztek során, akár 120 km/h sebességre is felgyorsulhatnak lineárisan, hasonlóan a világ legmodernebb hullámvasútjaihoz. Ezután egy előre beprogramozott ponton elkezdenek fékezni, majd végül megállnak. A mérések során a hagyományos, száraz úton történő fékezési manőverek kivitelezése 100 km/h sebességről, a vizes úton történő megállás szabványos tesztelése pedig 80 km/h sebességről történik. Nyári körülményeknél a környezet hőmérséklete 10 - 25 °C közötti értékekre állítható, míg a téli útviszonyok szimulációja során -10 és -1 °C közé állíthatják be a mérnökök az útfelület hőmérsékletét. Ekkor a jégcsarnokban a levegő hőmérséklete 5 és 12 °C között változhat.

A tesztpályán a fékezési manővereket különféle, a kerekekre és a járműre szerelt szenzorok érzékelik. Az egyes tesztek lefuttatása – ideértve az indulást, a gyorsulást és a fékezést is – összesen 4 percet vesz igénybe. Az új csarnokban minden órában 15 teszt végezhető el, az automatizált tesztüzem éves kapacitása pedig akár a 100 ezres nagyságrendet is elérheti. "Új üzemünknek köszönhetően pontosabb és rugalmasabb vizsgálatokat végezhetünk, és megduplázhatjuk a tesztkapacitásunkat", összegezte David O’Donnell.


 

A webáruházunkban feltüntetett árak CSAK WEBES ONLINE rendelés esetén érvényesek.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a weboldalon található készlet valós raktárkészlet, de részben nem azonnal elérhető telephelyi készlet. A nem telephelyi készlet átfutási ideje 0-3 nap.
Pontos helyszíni átvétel információt a megrendelést követően, telefonon vagy e-mailben 24 órán belül adunk!